Stressmomenten, soms wel 100 per dag. 5x Waarom je als hoogsensitieve gevoeliger bent voor stress en hoe je hier mee om gaat?
Je ademhaling verhoogd en versneld. Je spierspanning neemt toe, hormonen worden geactiveerd en je lichaam gaat in de ‘aan stand’. Stress in je lichaam… soms zelfs een chronische stand waar we zo gewend aan raken dat we het niet meer door hebben. Totdat we allerlei lichamelijke en mentale klachten krijgen. Je lichaam kan veel opgevangen maar natuurlijk niet alles.
We weten inmiddels dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. Waarvan 70% puur hoogsensitief en 30% high sensation seeker. Waarbij ik geloof dat deze cijfers inmiddels hoger liggen. Of je nu puur hoogsensitief bent of een hoogsensitieve high sensation seeker het feit is dat je gevoeliger bent voor spanning, stress en burnouts.
In deze blog neem ik je mee in 5 redenen waarom we gevoeliger zijn voor stress die je ook op je werk tegen komt en hoe je deze kunt voorkomen. Welke herken je bij jezelf en ik neem je mee in hoe je het ervaren van stress kunt verminderen of zelfs voorkomen.
1. Open zenuwstelsel en diepe emotionele verwerking
Als hoogsensitieve ervaar je de wereld op een intensere manier. Je lichaam is zo gebouwd dat het al snel sensaties uit de omgeving signaleert en oppikt. Het hsp brein verwerkt zintuiglijke informatie dieper. Daarbij verwerkt je prikkelverwerkingssysteem inclusief zenwustelsel alles intenser, diepgaander en langs je emotionele brein. Je kunt dit merken aan alles opvangen uit je omgeving zoals een gesprek of een gevoel van een collega. Een manager die onder druk staat maar ook simpel gezegd het licht in een kantoorruimte. Alleen al het verwerken van al die prikkels en ‘aan staan’ op een werkdag kan stress geven. Omdat het veel of te veel is. Onbewust word je geraakt op een dag.
Hoe kun je hier mee gaan? creëren van rustige, kalmerende omgevingen en regelmatig pauzes inplannen in minder stimulerende omgevingen. In het geheel bewustzijn van je hoogsensitiviteit en anders leren omgaan met je zenuwstelsel, prikkelverwerkingsyssteem maar ook hoe je bij jezelf blijft en emoties en stress buiten je houdt, maakt een wereld van verschil (zie coaching en online trainingen op mijn website). Het inbrengen van simpele incheck met rustmomenten kan al een verschil maken voor je.
2. Snel ervaren van druk en rejection sensitivity
Herken je dit bij jezelf? Dat je diegene bent die onder tijdsdruk juist verlamt of meer opgejaagd wordt dan dat het je in beweging zet. Waar anderen rustig doorwerken, voel jij door soms iets kleins je stressniveau al verhogen. Dat kan ook zijn omdat je het goed wil doen, je het altijd al zo doet of de angst hebt om afgewezen te worden. Dat je snel kunt doemdenken en je kritisch denken voorrang krijgt. Hierbij heb je ook de neiging om snel dingen in te vullen voor de ander. Omdat je zelf invuld dat je vast niet zo goed bent en dat anderen zoals je leidinggevende dit door krijgen. Dit is het bekende impostersyndroom wat voor veel interne stress op kan leveren.
Hoe je ermee om kunt gaan: word meer bewust van wie je echt bent. Van je (type) hoogsensitiviteit en van het feit dat je snel stress ervaart. Maar ook hoe dit komt en dat je hier wel degelijk invloed op hebt. Je kunt dan technieken in gaan zetten om anders om te gaan stress. Alleen al stilstaan en pauzes nemen als je merkt dat je geraakt wordt of als je negatieve gedachten hebt, gaat je helpen. Mijn ervaring is dat er vaak meer nodig is dan alleen wat technieken. Zodat je de verdieping in gaat en je interne processen gaat bekijken. Integreren van tools zodat je ze eigen maakt en niet steeds het ‘wiel’ opnieuw uit te vinden is een hele fijne manier om als hoogsensitieve veel meer in balans en rust te komen.
3. Het snelle hsp brein, overdenken en je gevoel wegduwen
We vergeten als hoogsensitieve nog wel eens ons mooi werkende en infintieve hsp lichaam inclusief brein. Naast een diepe verwerking van informatie is het in staat snel te schakelen. Een kwaliteit als hoogsensitieve is dan ook snel door zien, oplossingen vindenen risico’s en kansen ergens in zien. De keerzijde is dat we ons brein ook inzetten om te veel na te denken over situaties, gesprekken of beslissingen. Deze constante gedachten waarbij je vaak in herhaling valt, kunnen stress veroorzaken. Als je niet oppast ben je elke detail en je eigen handelen aan het overanalyseren en bekritiseren. Dit geeft een verhoogde stress.
Hoe je ermee om kunt gaan: het helpt al vaak om te proberen in het hier en nu te zijn. Als je op merkt dat je in ‘je hoofd zit’ dat je jezelf steeds bewust terug haalt naar het hier en nu. Bewust een ademhalingsoefening, beweging of andere afleiding kan hier ook bij helpen en de cirkel doorbreken. Op een dieper niveau verbinding maken met je lichaam en gevoel is goud. Omdat jou gevoel en intuitie goud is. Alleen duwen we deze vaak weg of weten gewoonweg niet om hier mee te verbinden. Door dit (alsnog) te leren, kun je ook de mooie kanten, kwaliteiten en rust gaan ervaren. Je lichaam inclusief brein hoeven dan ook niet meer zo hard te werken.
4. Perfectionisme en faalangst
Vaak is dit geen verrassende reden. Veel hoogsensitieve dus wellicht ook jij, willen het meer dan goed doen. Maar ja was is perfect of goed? Ze hebben zich vaak anders gevoeld en dat ze afweken van de rest. Dit is natuurlijk niet zo maar dit kan diep zitten. Niet op willen vallen, niet afgewezen willen worden of het niet goed doen in de ogen van de ander. Als hoogsensitieve ben je er vaak meer dan gevoelig voor. Vooral op het werk, waar er wat van je verwacht wordt, kan dit hardnekkeig zijn en veel onbewuste stress geven.
Hoe je ermee om kunt gaan: vaak hebben we niet eens door hoe vaak we stress ervaren. Dus dat onze ademhaling om hoog gaat, hartslag en extra stresshormomen aan gemaakt worden. Alleen hier al bewust van worden, is een belangrijke stap. Sta eens wat vaker stil op een dag. Houdt een incheckmoment waarin je kijkt hoe je je voelt en wat je lichaam aan geeft. Wil het ook niet allemaal alleen doen. Een grote valkuil en overtuiging van hoogsensitieve. We moeten het gelijk kunnen en vooral zelf uitzoeken. Wat als een ander het al voor jou heeft uitgevonden en naast je wil staan om het te gaan toepassen en integreren in jou. Zodat je het de rest van je leven zelf bij je hebt en weet hoe het toe te passen. Een win op je werk maar ook privé.
5. Verandering en overnemen van stress
Als hoogsensitieve vind je stabiele omgevingen fijn. Zelfs als hoogsensitieve hss kun je moeite hebben met onverwachte veranderingen of verstoringen in routine. Je bent daarbij gevoelig voor hun omgeving en neemt makkelijk energie en dus ook stress over van collega’s. Deze verhoogde gevoeligheid voor onvoorspelbaarheid en onbewust overnemen geeft een verhoging van stress. Maar ook het overnemen van allerlei emoties van collega’s en klanten heeft een grote impact op hoe jij je dagelijks voelt als hoogsensitieve. Onbewust of bewust neem je elke dag weer van alles over en dat blijft in je lichaam hangen. Weet dat er oefeningen zijn om dit kwijt te raken. Zelfs van jaren terug.
Hoe je ermee om kunt gaan: bewust worden dat je überhaupt iets overneemt. Het verschil gaan voelen tussen je eigen lichamen en emoties en die van de ander. Dat is al een hele waardevolle stap. Plus dat je leert hoe je bij jezelf kunt blijven zodat je veel minder tot geen andere emoties meer over neemt. Mocht dit dan toch nog gebeuren of in het verleden gebeurd zijn dan heb ik de mooi hsp online training ‘Terug komen. bij jezelf en Goed bij jezelf blijven’ waarin ik je leer hoe je dit doet. Om jezelf op te schonen en echte rust te gaan ervaren.
Conclusie: je kunt je oprecht zo anders voelen en veel meer invloed hier op hebt, dan dat we denken of kunnen voorstellen. Laat niet langer zoveel energie weglekken door de stressmomenten. Laat je lichaam niet elke keer zoveel op moeten vangen.
Zo bied ik een hsp hss test, een masterclasses, een 1 op 1 Coachtraject Sensitive, 3 hsp online trainingen en het online programma GROW aan. Afgestemd op waar jij staat en wat jij nodig hebt of tegen aan loopt. Wat er bij jou past op dit moment. Wil je weten wat bij jou past? Je kunt mij hier een bericht sturen of via de link hieronder naar de website en meer informatie vinden. Twijfel je of je hoogsensitief bent of welk type? Je kunt ook de hsp hss test doen op www.marlenedegroot.nl.
Een mooie werkdag nog voor nu! Vergeet niet, je hoogsensitiviteit is goud maar het hangt er wel af hoe je er mee om gaat.
Marlene
HSP HSS Coach